Zarejestruj

Faktoring w Idea Banku , prawdziwe opinie i koszty tej usługi

Avatar użytkownika
Posty: 21
Dołączył(a): 2014-02-22, 12:55
Lokalizacja: Wrocław

Faktoring w Idea Banku , prawdziwe opinie i koszty tej usługi

Postprzez Mocarna » 2014-02-24, 20:24

Gdzieś mi mignęło, że w Idea Bank jest faktoring. Słyszałam, że to ciekawa usługa, która może pomóc w wielu przypadkach w prowadzeniu firmy. Ktoś z Was testował?

Doradca reklama
 
Posty: 344
Dołączył(a): Cz lip 05, 2007 9:29 am

Podpowiadam

Avatar użytkownika
Posty: 24
Dołączył(a): 2014-02-25, 01:14

Re: Faktoring w Idea Bank opinie

Postprzez DEV » 2014-02-27, 23:03

Osobiście jeszcze nie korzystałem z ich usług faktoringu w Idea Bank, ale słyszałem też dużo dobrego na temat tej usługi.

Jednym minusem w moim przypadku jest to, że z faktoringu w Idea Bank mogą skorzystać firmy z pewnym stażem, a jest to pół roku, niestety ja się nie zakwalifikuję.

Co istotne, faktoring nie jest świadczony bezpośrednio przez spółkę, a przez spółkę matkę - spółkę Idea Money SA (Faktor).

Przy usłudze obowiązują też pewne limity:
MINIMALNA KWOTA
LIMITU FAKTORINGOWEGO 10 000 zł netto
MAKSYMALNA KWOTA
LIMITU FAKTORINGOWEGO 100 000 zł netto


Poza tym
OKRES FAKTORINGOWANIA limit faktoringowy odnawialny co 12 miesięcy – umowa faktoringowa bezterminowa.

Zapowiada się ciekawa, jak wiele usług tego banku. Jednak wiecie co? Zauważyłem też, że masa banków wprowadza właśnie usługę faktoringu. Czyżby faktoring stał się tak popularny?
Na pewno jest to znacznie bezpieczniejsza droga finansowania różnych inwestycji i odchodzi nam to całe ryzyko, a także kwestie prawne z tym zwiazane.

Posty: 1
Dołączył(a): 2014-05-29, 21:57

Re: Faktoring w Idea Banku , prawdziwe opinie i koszty tej usługi

Postprzez sebato » 2014-05-29, 22:20

Witam osobiście nie przepadam za forami opinii ponieważ najczęściej są to byli lub nowi pracownicy jakiejś firmy.
Jednak tym razem piszę, aby ostrzec przed wspomnianym faktorngiem Idea Bank.
Teoretycznie wszystko wygląda pięknie, w rozmowie z doradcą i takie rozwiązania są ciekawe , aczkolwiek nie do końca.
Dobra opcja, pieniądze znajdują się na koncie po 2 dniach , ale jakim kosztem?
Prowadzę małą firmę, dotychczas tylko paru klientów nie zapłaciło w terminie, a że się rozwijam tak opcja była ciekawa.
przez pierwszy miesiąc 2% ( doradca poprawia to tylko 1,99%) za każdą FV. czyli przy 15 tyś =300zł (odadje idei)
promocja miała być darmowa miesiąc, umowa 24 kwiecień, ale aktywacja 30 kwietnia. Tracę więc tydzień. 25maja w sobotę dostaje FV na 800zł z informacja że umowa jest na rok,oczywiście nie mogę się wycofać, bo zapłacę kare w wysokości 1700zł jeżeli zrezygnuje z umowy.
Jakakolwiek próba rezygnacji, musi zostać wysłana pocztą z wyprzedzeniem. promocja więc trwa 2 tygodnie a nie miesiąc.
W chwili obecnej jestem zmuszony do wysyłania im fv , ponieważ jak tego nie dokonam w przeciągu miesiąca, mimo że nie mam potrzeby, to zapłacę 3% od kwoty limitu mi przyznanego 20,000zł = 600zł kary za nic.
Więc jeżeli nie ma ktoś potrzeby tracenia 300-600zł minimum miesięcznie, tylko po to żeby dostać pieniądze na konto szybciej od kontrahenta? proszę bardzo IDEA się wzbogaci, bardzo łatwo.Doradca będzie bardzo przekonywała, że Twoja firma jest konkurencyjna, bo oddajesz z...j, ciężko zarobione pieniądze.

Posty: 4
Dołączył(a): 2014-06-15, 22:41

Re: Faktoring w Idea Banku , prawdziwe opinie i koszty tej usługi

Postprzez kylon » 2014-06-16, 00:10

Faktoring EXPRES IDEA MONEY nikomu nie polecam jeśli nie masz gotówki uwierzcie lepiej ją pożyczyć od dobrych znajomych lub Prowidenta ale nie od idea money przy nich nawet Provident jest tańszy.
Chore opłaty za to że się nie korzysta więc nie daj Boże gdybyś nagle zachorował lub potknął się a limit miał byś przyznany z górnej półki to przy IDEA MONEY będziesz nie wspierany tylko zostaniesz pogrzebany w szybkim tempie bez odwrotu z komornikiem w progu twoich drzwi.
Przyznam szczerze jestem zły sam na siebie i nie mam żalu do nikogo po prostu jak to bywa zainteresowało mnie słowo faktoring więc szukam znajduje na rynku IDEA MONEY, która niby wspiera firmy ale czy jest tak naprawdę nie powiedział bym, zostawiłem do siebie namiary po jakimś dłuższym czasie dzwoni do mnie konsultant.
Nie ukrywam jak każdy nowy na rynku przedsiębiorąca szuka jakiegoś wsparcia finansowego czegoś nowego w takiej potrzebie byłem i ja posiadam kilka kredytów łącznie około 2000tyś zł rata posiadam kilku stałych odbiorców zaopatruje kilka firm w materiały spawalnicze i ścierne
termin płatności faktur do 30 dni wiadomo płynność finansowa troszkę się psuje wiec chciałem sobie tą płynność poprawić wiec opisze wam jak sobie poprawiłem tą moją płynność z IDEA MONEY Faktoring expres z limitem do 20000 tys zł.
więc tak jak wspomniałem zadzwonił do mnie sprzedawca faktoringu przedstawiłem mu swoją sytuacje finansową zapytał o obrót firmy w sumie nie interesowało ich czy mam zobowiązania gdzie kol-wiek inne w tamtym czasie miałem obroty na koncie do 20000tyś miesięcznie nie dochodu tylko obrotu z tego jakieś do 10% czystego dochodu nie więcej czyli około 2000tyś zł czyli zarabiałem można powiedzieć na obecne raty kredytu
z czego żyć a no mam 4 osobową rodzinę i pracuje jeszcze fizyczne i zarabiam 1600zł
Po rozmowie tel poinformowany zostałem o prowizji którą będą pobierać od przesłanych i zrealizowanych faktur lecz zero słowa o tym jak nie korzystam to tez płace od przyznanego mi limitu.
Przyjechał kurier oczywiście jak zawsze kurierowi się spieszy odruchowo podpisałem dokumenty i swoją cześć włożyłem umowy do teczki i można powiedzieć zapomniałem po chwili gdzie leży można powiedzieć nie odpowiedzialne z mojej strony więc Z regulaminem się nie zapoznałem tak naprawdę tylko wiedziałem to co przedstawił mi sprzedawca tel.
pierwszy miesiąc cisza na drugi miesiąc podejmuje działania wiec przedstawiam swoją sprawę mojemu kontrahentowi czyli odbiorcy ze mam taką usługę jak faktoring i fakturę można opłacić lecz na inne konto nie moje tylko mojego faktora Idea money i tu zaczynają się kolejne schody kontrahent odmawia mi takiej faktury i cesji z idea money bo kurier znowu podstawia dokumenty ale mojemu kontrahentowi kontrahent mówi że to wszystko jest troszkę chore i podejrzane mówi że płaci terminowo faktury bo de faktom tak jest to po co ma podpisywać coś czego tak naprawdę nie zna przekonywałem go na różne sposoby i wiecie co z jednej strony miał słuszną rację to jest tylko dodatkowe zamieszanie w tym całym procesie inni kontrahenci zachowali się podobnie wiec mia kolejny miesiąc przychodzi list zwykły uwaga list zwykły nie polecony listonosz podał sąsiadce bo nas nie było list został otwarty na drugi miesiąc minęło trzy miesiące otrzymałem trzy zwykłe listy z fakturą do opłacenia za niekorzystanie z faktoringu nie wziąłem nawet z tego 1 grosza dziś muszę zapłacić IDEA MONEY 2860,98 zł
oczywiście wypowiedziałem umowę aby nie popaść jeszcze większe zadłużenie.
Pisałem Podanie o umorzenie mi tej kwoty lecz bez rezultatu
Poszedłem do radcy prawnego nic nie wziął za poradę ponieważ stwierdził że jestem w złej kondycji finansowej kazał złożyć jeszcze raz podanie z załącznikami czyli moimi obrotami w firmie dochodami oraz obecny stan zobowiązań które były przed zawarciem umowy z IDEA MONEY
Prawnik stwierdził że w banku na zdobycie sumy której jestem winien IDEA MONEY jest bez szans wobec aktualnych dochodów.
Zebrałem wszystkie dokumenty wysłałem wszystko litem poleconym potwierdzenie dotarło o odbiorze no cóż czekam.
i po dwóch tygodniach doczekałem się wezwania do wykupu weksla na kwotę 2860,98 termin płatności do 23 czerwca 2016 roku podpisane przez radce prawnego Pawła P. już nie będę nazwiskami sypał
Więc jak widać radca prawny w naszych ternach ma podejście inne a radca prawny z IDEA MONEI ma podejście zabrać mimo że 1 grosza nie woziłem od nich tłumaczą się ze środki były przeznaczone dla mnie i to tyle kosztuje
więc mówię od razu i przestrzegam osoby niech przemyślą dokładnie zanim zawrze jaką kol wiek umowę z IDEA MONEY. nie ma litości w sądzie się znajdziesz komornik odbierze ci dużo więcej
Na umorzenie nie masz co liczyć podpisujesz umowę z wyrokiem na siebie gdyby coś nie wypaliło nie wierzysz przekonaj się podpisując umowę IDEA MONEY poznasz to na własnej skórze jak ja to poznałem za swoją nieodpowiedzialność.
Obecnie wynegocjowałem spłatę w ratach poniżej 500zł nie chcieli zejść
Poszedłem do kolegi przedstawiłem mu swoją sytuację uwierzcie kolega podarował mi te 500 zł powiedział że nie muszę oddawać
Wiec tak jak napisałem na początku lepiej pożyczyć od kolegi niż od IDEA MONEY
Rozmawiałem o tym moim całym zajściu z kolegami z pracy powiedzieli że pomogą mi spłacić to bezduszne IDEA MONEY
Stwierdziłem ze napisze jeszcze jedno podanie aby 90 % moich kolegów wpłat przeznaczyli na dzieci z rakiem lub wadą serca
bo przecież mają czysty zysk 2860,98 ze środków które leżały nie ruszone 20000tyś chciałbym aby te pieniądze zostały przekazane przez IDEA money na szczytny cel na pomoc dzieciom

Posty: 1
Dołączył(a): 2014-07-25, 15:13

Re: Faktoring w Idea Banku , prawdziwe opinie i koszty tej usługi

Postprzez Backspace » 2014-07-25, 15:42

Umowy TRZEBA czytać.
To, że kurierowi się spieszy, to nie istotne, bo 2860 to on na godzinę nie zarabia.
Przy narzucie 10 % jak się nabywa usługę faktoringową z prowizją 2 % to się oddaje 20 % wypracowanej nadwyżki. A to dużo.
Limit faktoringowy trzeba zaplanować, właśnie żeby nie wychodziły takie sytuacje.

Posty: 4
Dołączył(a): 2014-06-15, 22:41

Re: Faktoring w Idea Banku , prawdziwe opinie i koszty tej usługi

Postprzez kylon » 2014-07-27, 21:23

Owszem pogodziłem się z tym i spłacam 2860 zł to że nie czytało się regulaminu lecz uważam że to jest okradanie ludzi w biały dzień a jeśli takie pieniądze łatwo przyszły więc niech pomogą dzieciom które potrzebują pieniędzy na leczenie itp
Miejski rzecznik konsumenta powiedział jedno słowo po zapoznaniu się z regulaminem i kapitałem firmy że większość pieniędzy została w taki sposób wykradziona od ludzi skoro lekko przyszło to niech pomogą tym osobą którzy są w biedzie lub chorobie i potrzebują pomocy czy ktoś mi pomorze odszukać gdzie Idea money wspiera chore dzieci i potrzebujące rodziny z takich zysków pobranych jak za niekorzystanie z ich usług

bo 2860 to on na godzinę nie zarabia

owszem przyznaje racje ale IDEA money tez powinna troszkę mniej zarabiać jeśli nie korzystamy w ogóle z usług rozumiem korzystam a nie płace to inaczej brzmi

Posty: 29
Dołączył(a): 2014-08-30, 20:28

Re: Faktoring w Idea Banku , prawdziwe opinie i koszty tej usługi

Postprzez Estera » 2014-08-30, 21:55

Ja uważam że jak dokładnie czyta się umowy, to takich problemów póżniej nie ma. Tak jest w każdej sytuacji, bank zawsze chce zarobić.

Posty: 1
Dołączył(a): 2014-10-27, 13:22

Re: Faktoring w Idea Banku , prawdziwe opinie i koszty tej usługi

Postprzez zdesperowana » 2014-10-27, 13:30

Ja również nacięłam się na kredycie z IDEA BANKU. Wiem, że nikt nie zmuszał mnie do zaciągania pożyczki i skoro sama się na nią zdecydowałam to po co narzekam. Jednakże popłynęłam na pewnej inwestycji i miałam nóż na gardle i potrzebowałam szybko gotówki, w jednym banku mi odmówili,a ten bank załatwiał formalności dość szybko i wydał decyzję pozytywną. Wzięłam kredyt gotówkowy w wysokości 30 000 zł na 5 lat. Do kredytu doliczyli mi obowiązkowe ubezpieczenie kredytu w wysokości ponad 5500 zł (MetLife Amplico) oraz jakiś tam obowiązkowy produkt oszczędzający w wysokości 3600 zł (miałam przez okres 5 lat wpłacać rocznie 3600 zł na ubezpieczeniowy fundusz kapitałowy multi program inwestycyjny AEGON 2008 i rzekomo po 10 latach zarobić na tym dwa razy tyle, a jeżeli po roku zrezygnuję to mieli mi zwrócić część niewykorzystanej wpłaty). Razem to wyszło nieco ponad 39 000,00 zł. Po podpisaniu umowy, postanowiłam poszukać tańszego ubezpieczenia i w ciągu 30 dni rozwiązać to drogie zasugerowane przez bank. Znalazłam fajne ubezpieczenie za kwotę 2000 zł, ale jak się okazało nie opłacało mi się wypowiadać umowy ubezpieczenia podpisanej w banku, ponieważ wtedy bank podwyższy mi marżę kredytu o 8 pkt procentowych (to naprawdę dużo). Po roku wypowiedziałam ten multi program inwestycyjny, ale niestety nic mi nie zwrócili, bo jak się okazało większość wpłaconej przeze mnie kwoty poszła na prowizję dla pracownika Idea banku, który podpisywał ze mną umowę. Dodatkowo przy podpisaniu umowy o kredyt należy podpisać oświadczenie o poddaniu się egzekucji. Co najdziwniejsze to to, że łączna kwota zaciągniętej pożyczki to 39 000 zł, a oświadczenie i tym samym zgoda dla banku na wystawienie ewentualnego tytułu egzekucyjnego opiewa na kwotę ponad 90 000 zł. (prawie 2,5 raza tyle). Jak się okazało koszty egzekucyjne są ogromne i stąd tak duża kwota. Raz spóźniłam się 9 dni z ratą kredytu i wiem ile to kosztuje (2,46 zł za pierwsze dwa dni przypomnień sms'owych, na 3 dzień była już wiadomość e-mailowa, która kosztowała 5 zł, później jeszcze jeden e-mail, a po 7 dniach list ponaglający, który kosztował 60 zł.), mogę się więc domyślać ile wyniosłyby koszty egzekucji gdybym nie spłacała rat.(Ratę mam na poziomie ok. 1100 zł miesięcznie. Teraz jak sobie to wszystko liczę, to wychodzi mi, że po 5 latach oddam im ponad 66 000 zł (płacę już prawie 3 lata i pierwsze raty były nieco wyższe). Ach zapomniałam o jeszcze jednym, biorąc kredyt musiałam założyć sobie obowiązkowe konto. Przeczytałam, że konto kosztuje 0 zł i ewentualne przelewy również 0 zł, więc się tym nie przejęłam. Kredyt został wpłacony właśnie na to konto, ale ja zaraz przelałam pieniądze na swoje długoletnie konto i o tamtym zapomniałam. Teraz po prawie 3 latach okazało się, że mam na koncie Idea Banku zadłużenie na kwotę prawie 300 zł. Oczywiście idea bank nie poinformował mnie o tym, dowiedziałam się przypadkiem (prosząc znajomego pośrednika finansowego, aby spróbował znaleźć mi jakiś sposób spłaty tego kredytu w idea bank i analizując moją sprawę poinformował mnie, że na koncie w idea banku mam minus). To jakiś koszmar. Doliczają mi jakieś opłaty Bóg wie za co i nie pozwalają zamknąć konta do czasu trwania umowy kredytowej (czyli jeszcze ponad 2 lata). Najlepsze jest to, że widząc iż spłacam kredyt regularnie non stop dzwonią do mnie z propozycją zaciągnięcia kolejnego kredytu na lepszych warunkach. Informuję ich, że nie stać mnie na kolejny kredyt i proszę by nie dzwonili do mnie więcej w tej sprawie, oni oczywiście tego nie rozumieją i nie dość że ciągle dzwonią to jeszcze próbują przekonać, że przecież dostanę od nich pieniądze, więc jak może mnie nie stać na otrzymanie pieniędzy. Rozmowa kończy się dopiero, kiedy mówię dobrze proszę zatem dać mi te pieniądze, ja je wykorzystam, a później Pan/Pani będzie za mnie płacił raty kredytu, bo jak już mówiłam nie stać mnie na dodatkowe wydatki w miesiącu. Koszmar !!!! Ostatnio wpadli na pomysł zaproponowania mi faktoringu. Po rozmowie z Panią konsultant uznałam, że to świetne rozwiązanie, ale poprosiłam o czas na zastanowienie się. Nauczona przykrymi doświadczeniami z Idea Bank zaczęłam szukać informacji o tym wspaniałym faktoringu, skontaktowałam się również z tym znajomym pośrednikiem finansowym i jak się okazało, to kolejna ściema. Pani zapomniała powiedzieć o wielu rzeczach, skupiając się na zaletach, jakie płyną ze skorzystania z tak wspaniałego rozwiązania jakim jest faktoring. Pomimo, iż mam kilku kontrahentów, którzy zwlekają z płatnością po kilka miesięcy i faktoring pomógłby mi utrzymać płynność finansową, to drugi raz nie dam się nabrać Idea Bankowi. Jest takie bardzo mądre powiedzenie: "Raz mnie o... Twoja wina, drugi raz mnie o... moja wina". Idea Bank to bank żerujący na osobach, które popadły w chwilowe tarapaty i potrzebują szybko gotówki, żeby z nich wyjść i funkcjonować dalej. Nie mogę się doczekać dnia w którym spłacę całe zobowiązanie i zapomnę o nich. Nigdy więcej nie skorzystam z ich usług i każdemu kto zapyta mnie o zdanie na ich temat,opowiem o wszystkich ukrytych kosztach kredytu, ewentualnie przedstawię dokumenty. Pozdrawiam :)

Posty: 57
Dołączył(a): 2014-10-29, 09:10

Re: Faktoring w Idea Banku , prawdziwe opinie i koszty tej usługi

Postprzez kaasiaa » 2014-10-29, 09:43

Możecie mi powiedzieć więcej o faktoringu? Jakie są warunki tego kredytu?

Posty: 4
Dołączył(a): 2014-06-15, 22:41

Re: Faktoring w Idea Banku , prawdziwe opinie i koszty tej usługi

Postprzez kylon » 2014-11-25, 02:29

kaasiaa napisał(a):Możecie mi powiedzieć więcej o faktoringu? Jakie są warunki tego kredytu?

mogę ci powiedzieć omijaj to bardzo szerokim łukiem nic przyjemnego takiej usługi nie powinno być, ta usługa to dla rekinów i wyjadaczy jak nie chcesz popłynąć i ktoś nie pożerał twoich pieniędzy to omijaj faktoring ideamoney

Następna strona

Powrót do Idea Bank



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości